Half Square

Half Square

Placera foten mitt på låret med foten flexad och aktiv ankel. Den här positionen är utmärkt för dig som vill öppna i höfterna på ett mjukt och säkert sätt. Om dina hamstrings är stela så du sitter upprätt kan du istället sitta med ryggen mot en vägg. Sjunk nedåt med det böjda benets knä.

Att tänka på

Håll foten och ankeln aktiv så skonar du knäet. Tryck inte dig framåt eller tvinga knäet nedåt, låt det få ta den tid det tar.

Baddha Parivrtta Anjaneyasana

Baddha Parivrtta Anjaneyasana

Det kan ta lång tid att komma upp i rörlighet för parivrtta Parsvakonasana så att du kan slutligen vrida förbi ditt böjda knä och sätta handen på golvet. Då kan du göra den här varianten istället. Skillnaden är fotens position. du står på främre trampdynan istället för 45° med bakre foten.

Att tänka på

Det kan ta lång tid att komma upp i rörlighet så att du kan slutligen vrida förbi ditt böjda knä och sätta handen på golvet. Ofta kompenserar vi för ryggens orörlighet genom att skifta höftens läge, vrider vi höften måste ju ryggen vrida mindre. Stående på tå som i den här positionen är det väldigt lätt att tappa medvetenheten om höfterna. Försök hålla dem horisontellt med golvet. För att undvika inklämning i höften kan du även dra in svansen kraftigt. Det gör bibonus att positionen stärker sätet ännu mer.

Half Square

Half Square

Lägg höger fot på vänster lår och fäll framåt. Bra för extensensorerna och hamstrings

Att tänka på

Se till att foten ligger på låret och inte utanför. Har du knäproblem se till att aktivt flexa foten och om du vill lägg ett stöd under knäet.

Bredbent barn

Bredbent barn

Skön vilsam position för adduktorerna. Här kan du vila länge och bara scanna igenom kroppen till djupavslappning

Att tänka på

De flesta klarar av den här. Om sätet är stelt kan du behöva stöd under. Du kan även ta ett bolster att vila huvudet på.

Square

Square

Square fungerar för de flesta FAI:are. Då femur både hamnar i abduktion och utåtrotation vid framåtfällningen så är de mindre chans att ben möter ben. Runda nedre delen av ryggen om det behövs.

Att tänka på

Ju längre fram fötterna ligger, desto djupare effekt. Använd bolster som stöd under huvudet om det behövs.

Barnet

Barnet

Barnet är en av de vanligaste vilopositionerna i yogan. Under ett ansträngande pass om du behöver ta en paus är barnet ett utmärkt alternativ. Barnet sträcker ut och ger längd i ländrygg samtidigt som hjärtat får vila och du kan återhämta dig i din andning. Prova att meditera i barnet med djupandning som masserar ryggraden inifrån.

Att tänka på

Undvik denna asana vid inklämning i höft. Prova istället variant med bolster

Barnet med stretch

En skön variant av barnet där du får stretcha ut axlarna. Kan gärna kombineras i rörelse mellan Kamelen med stretch -Barnet i stretch

Barnet-med support

Om du har inklämningssymtom så kan barnet vara en obekväm ställning som inte alls ger den vila den är avsedd att ge. För att undvika inklämning kan du rulla en filt eller använda ett bolster för att skapa utrymme för höftens framsida.