Om mig

Daniela’s Bio

Min yogaresa började egentligen av behovet att läka en skadad rygg. Yogan tog mig längre än jag trodde var möjligt och hjälpte mig även läka inuti. Samtidigt som yogan blev mitt liv och levebröd.

Jag började min egen yogapraktik med klassisk hathayoga. Yogan hade en enorm effekt på mig då jag hade en ryggskada som krävde ständig träning för att jag skulle klara av vardagen. Här öppnades nya dörrar för mit välmående, både fysiskt och känslomässigt.

Poweryoga blev mitt nästa steg och jag gick en grundutbildning i både Poweryoga och BodyArt. Jag och min kropp mådde bra av den fysiska yogan som min rygg behövde.

Nu ville jag ha mer kunskap! Jag ville djupdyka i de gamla yogatraditionerna och lära mig mer om den medicinska aspekten av yogan. Jag började en 2-årig Meditations och yogalärarutbildning på Institutet för medicinsk yoga i stockholm.

En av gästlärarna på Institutet för medicinsk yoga var Maria Box. Hon introducerade Ashtangayogan och jag bestämde mig samma dag att resa till hennes lärare i Mysore.

Sagt och gjort. Jag bokade en resa till Indien så snart Utbildningen på IMY var klar. Nu började jag återkommande resor till Indien med lärare som Sheshadri, Ajay, Venkatesh, Balu, Bitu m.fl Under 10 års tid spenderade jag alltid ett par månader i Indien.

Efter att hållt till i Biaras lokaler på Gränsgatan flyttade jag in och slog upp dörrarna till DInBalans Yogastudio Januari 2009. Det här blev början på många härliga möten och i våra älskade lokaler har vi fått utvecklas tillsammans. Härliga workshops med elever, gästlärare och föreläsningar. Jag hoppas få finnas kvar hos er och vara en plats för möten, insikter och utveckling.

Mina klasser

Mina klasser och mitt sätt att undervisa har utvecklats genom åren, med inspiration från mina främsta intressen: Fascia och stresskunskap.

Ashtanga

Ashtangayogan var länge min huvudpraktik. Jag tränade under 10 år med olika lärare i Indien. Sheshadri, Ajay och Balu. Då jag även fördjupade mig med lärare som Venkatesh i tex bakåtböjare. utbildningar i filosofi, anatomi och pranayamalärare som BNS Iyengar och Bitu

Sense-In ®

Sense-In ® är en form som har vuxit fram ur min egen praktik där kunskap möter praktiska övningar. Där förståelse bakom övningarna är basen. Vi går igenom kroppens funktioner för att hantera stress och sedan övningar för att påverka systemet åt det håll vi vill. Sense-In ® är både för dig som behöver läka efter stress likväl som förebyggande. Den här yogan kan du gå online som en webbkurs här på Bodynaut

Yin Yoga

Yin, yin sköna Yin, för att få balans behöver vi både rörelse och stillhet. Yin för mig är stunder med lång tid av interospektion. Jag vill förmedla till mina elever att varje position blir en stund av andning, närvaro och interoception. Samtidigt som jag vill förmedla hur positionerna kan påverka oss.

Pressuryoga

Pressuryogan har vuxit fram ur mitt intresse för fascian. Jag fascineras av hur mycket lättare vi kommer åt stelhet och kan förändra låsta mönster i kroppen genom pressur än genom någon annan form. Mina pressurklasser är en blandning av pressur och yin. Vi har specifika bindvävslinjer som fokus varje klass. Du lär känna linjerna och hur de är och mår i just din kropp. Med detta kan vi förändra både låsningar, hållning och rörelsemönster.

Hatha höfter

Jag kallar de här klasserna hatha-höfter för att fokus är på höfterna, men vi går alltid igenom även bål och axlar. Det är ganska fysiska klasser som jag har skapat utifrån min egen rehab från 2 höftoperationer. De här klasserna ger främst styrka och stabilitet. Roliga klasser med övningar som repeteras.

Den längre versionen om min yogaresa

Min rygg blev skadad vid en grov misshandel när jag var 20 år. Jag kunde inte sitta längre stunder, jag kunde inte sova för mina armar domnade hur jag än vände och vred på mig. Min kropp skakade, okontrollerbart vid minsta lilla känslomässiga ansträngning. En vibration från kärnan av kroppen som tvingade mig att bita ihop käkarna och spänna hela kroppen för att hålla mig från att skrämma upp alla närvarande.

Jag åt smärtstillande första tiden, för ryggen. En molande smärta, inget huggande vid plötsliga rörelser eller tunga lyft, utan en konstant molande värk, som brände sig in i själen. Min mage kraschade, jag fick magkatarr och all mat jag åt gick rakt igenom systemet. Jag gick ner till 48 kilo. Jag tynade bort. ”han kan gå vidare” tänkte jag, ”han kan gå vidare med sitt liv, och jag sitter här, med en trasig kropp och en skakig själ”

Det är svårt att förstå hur en misshandel kan dra ur proppen för en människa, för en själ. Även om jag inte dog av misshandeln, så kändes det som att min kropp och min själ gav upp. Jag ville inte det här, jag ville inte, orkade inte kämpa. Jag ville bara sväva iväg, slippa allt. Men allt försvinner inte för att vi knäpper med fingrarna. Vi släpas igenom gyttjan ibland, vare sig vi vill eller inte.

Jag insåg till slut att smärtstillande kan inte vara min långsiktiga lösning. Det dämpade smärtan men tog aldrig bort den. Jag började träna hos en sjukgymnast. Jag som aldrig hade tränat förr! Jag började få en uppfattning om min kropp. Började hitta en styrka, en känsla av energi och kraft i kroppen som jag inte upplevt tidigare. Till slut var jag stark nog att flytta ut från sjukgymnasten till ett vanligt gym. Jag hittade ett mysigt litet gym på Mariatorget där jag spenderade nästan 6 dagar i veckan. Jag behövde träna, hela tiden, för att hålla smärtan nere. Jag klarade inte av att ta längre ledighet från gymmet. Ryggen krävde sin dagliga uppmjukning men jag hade smärtan under kontroll. Jag skakade inte längre, bara vid vissa situationer.

Efter ca 5 år hittade jag till en yogaklass. Det var magi för min rygg! Att träna i maskiner är ju ett kontrollerat sätt att träna musklerna, men med yogan fick kroppen mer utmaningar, mer rörelse, mer balans, mer finmotorik. Framförallt lärde jag mig andas!  Efter så många år av ryggont blev det som att hitta vatten i öknen. Jag slukade allt om yoga. Jag gick en 2 årig lärarutbildning, gick mängder av småkurser hos olika lärare, jag reste till Indien och tränade för lärare där, och under 10 års tid reste jag varje år tillbaka. Jag började inse att vi läker vår själ genom kroppen. Att alla mina känslor satt i kroppen och genom att se, känna, öppna, lirka, uppleva min kropp, så kunde jag uppleva och läka de känslor som gömde sig där. För det ska gudarna veta, att det ligger fortfarande gömda öar av känslor lite varstans i min kropp. Och jag fortsätter varje dag att leta, känna, uppleva, lirka, lösa upp, knyta upp, omfamna och trassla loss.

Tiden läker alla sår…. nu har 25 år gått och jag står här, med en trygg man vid min sida, klokare, starkare och till och med tacksam för det som har hänt. Det har gett mig ett brinnande intresse för hur stress påverkar vår kropp och själ. Hur vi kan hantera Ptsd, läka och förstå kroppens och själens egna stresshantering. Jag har lagt min energi på att förstå och knyta ihop fysiologi med österländska tekniker. Förstå hur de fungerar och varför. Ur detta har Sense-In ® fötts fram. Jag har fått ynnesten att få dela med mig av mina insikter och erfarenheter I det jag gör varje dag. Utan tuffa händelser i livet kan vi fortsätta att segla på ytan. Det är utmaningarna som tvingar oss att dyka ner i djupet, utvecklas, kämpa, komma till insikter, komma fram till oss själva….

Photo Gallery

Follow Us On Instagram
Följ mig på Facebook