Elasticitet

Fascian fascinerar mig och jag slutar aldrig att förkovra mig i den uppsjö av ny kunskap som vetenskapen just nu levererar. Jag vill veta hur jag kan ta hand om min fascia och få den att fungera optimalt, vad är det bästa sättet för mig att träna för att hålla min fascia i trim och fungera som den är avsedd? Vad har den för egenskaper och hur fungerar de? Jo, Fascia har bl.a dessa viktiga egenskaper:

  • Elasticitet
  • Plasticitet
  • Viskositet

Vad menas med elasticitet och vad innebär det att fascia är elastiskt? Jo elasticitet är förmågan att återgå till sin ursprungliga form, precis som ett gummiband, vi sträcker ut det och det dras ihop tillbaka till sin ursprungliga form. Detta händer INTE vid långsamma rörelser utan fascians elastiska förmåga sker på tider under 1,2 sek.

Vi kan träna upp fascians elastiska förmåga, man vet att senor utan elastisk träning beter sig lite mer som memoryfoam, med en långsam förändring. medan en elastisk sena beter sig mer som en stark springfjäder. Det går inte träna i “yogaspeed” utan kräver snabbare rörelser, under 1,2 sek. Dags att återinföra Jane Fondas workouts i vardagsträningen!