Följ rytmen – skapa bättre balans

Det är lätt att känna att man dras in i stress vare sig man vill eller inte. Att det inte finns någon broms. Kroppen reagerar och det är inte mycket vi kan göra åt saken. Och det är faktiskt så. Vårt autonoma nervsystem är byggt för att vi faktiskt inte ska behöva tänka om vi hamnar i en stressfull situation. Däremot byggdes systemet för de hot vi mötte på savannen. En jakt på savannen varar inte mer än några få minuter. Nu kan vi utsättas för stress större delen av vår vakna tid. Om vi tittar på vilda djur och deras balans mellan aktivitet och vila så ser vi att vila tar ofta upp den största delen av deras vakna tid.

Arbetande/Vilande % av tid som spenderas under dygnets ljusa timmar:

Kolibri: 18 / 82 %
Lejon: 21 / 79 %
Valross: 33 / 67 %
Spindelapa: 37 / 63 %
Gorilla: 42 / 58 %

Om vi skulle anta att vi har ca 12 ljusa timmar på ett dygn (För oss i norden växlar ju de ljusa timmarna så extremt) Så skulle det betyda 2,5h arbetsdag om vi var ett lejon och 5h arbetsdag om vi vore gorillor. Resten av tiden skulle vi spendera med våra närmaste och sköta hårvård/plocka löss på varandra.

Vårt autonoma nervsystem har en naturlig rytm på omkring 90-120 minuter. Dvs, 2 timmar aktivitet 2 timmar vila. Hur många av oss följer den rytmen en vanlig arbetsdag? Det är när vi inte får den här naturliga miniåterhämtningen under dagen som vi överbelastar oss.

Men är vi bara medvetna om att vårt nervsystem behöver den här växlingen så kan vi troligen anpassa vår dag lite bättre. Istället för att kicka igång systemet med kaffe eller socker när vi känner oss trötta så kanske vi kan växla till ett mer monotont enkel arbetsuppgift under den tiden vi behöver gå ned i varv.

Reflektera över din vardag? Kan du börja väva in en mer växlande rytm under din dag? Hur skulle det kunna se ut, kanske har vi monotona arbetsuppgifter som vi kanske avskyr, men som vi istället kan hitta ett värde i när vi vet att de skapar utrymme för just återhämtning.

Sense-In ® Lär vi oss enkla nycklar som ger oss verktyg att genom små förändringar i vardagen förändra hur vi påverkar på vårt stressystem.