Höfterna och yoga

Höfterna är ryggens bas. Jag brukar inleda mina nybörjarklasser med att låta eleverna sitta med korslagda ben och låtsas att de har stela höfter så att knäna åker upp, då känner man tydligt hur ryggen påverkas av stela höfter. Mjukare höfter – rakare rygg, stelare höfter – kutad rygg/svårt att sitta rakt.

Styrka och smidighet

Som med allt i livet behöver vi balans. I kroppen behöver vi balansen mellan styrka och smidighet. Är vi bara mjuka, överrörliga börjar det slita på leder och är vi för stela så får vi ont av stelheten, anspänningarna. Men hur hittar vi balansen? Jag får ibland höra av elever att läkare har sagt till dem att eftersom de är överrörlig ska de INTE yoga, (jag önskar då lite stilla att jag fick ge den läkaren en egen yogaklass 🙂 ) Yoga handlar alltid om balansen. Vi lär oss känna våra kroppar, skydda våra leder, stärka upp runt lederna och mjuka upp där det är låst och stängt.

Vi har inte alla samma förutsättningar och de elever som kommer till oss kan ha helt olika behov. Vi har olika benstruktur och vi har väldigt varierande fascia. En elev med överrörlighet kanske behöver bli avrådd från för mycket yin, alternativt få hjälp att backa och inte gå för djupt i yinpositionerna, kanske hänvisas till de yogaformer som bygger mer stabilitet och styrka.

I mina klasser har jag genom åren blivit mer och mer noggrann med att betona vikten av styrkan och balansen i höften. Med ett samhälle där vi kan gå på plana underlag, sitta i soffor och på stolar, träna i ständigt repetitiva mönster så behöver höfterna både styrka och all kärlek de kan få.

I princip finns det mycket få positioner i yogan där höfterna inte är involverade. Att röra sig utifrån medvetenheten i höften förändrar hela vårt rörelsemönster och utgångsläge. Vi kommer inse hur det påverkar vår rygg, vår styrka, stabilitet och balans. Testa att låta höften vara ditt fokus och utgångsläge ditt nästa yogapass. Utgå från att höften får vara ditt exprimentområde, vinkla den, rör den och utforska hur det påverkar resten av kroppen position.

Happy bodynauting!