Inflammation & bindväv

Vad händer i din bindväv vid inflammation? Jag har ju i ett tidigare inlägg tagit upp hur bindväven formas av hur vi använder kroppen. Men nu ska jag förklara vad som kan hända vid inflammation. Om vi först bara konstaterar att bindväven när den är frisk och hälsosam bör vara ett mjukt, vätskefyllt system. Tänk dig ett spindelnät, det skulle inte ha samma funktion om det var byggt av stela stumma torra trådar. Vätskan behövs för att behålla rörligheten och elasticiteten. Samma gäller vår bindväv. Men när vi sitter still, inte rör och eller får en inflammation så kan bindväven bli fibrotisk, dvs, hård torr och i värsta fall förkalkad. Det här leder till stelhet, dålig cirkulation och smärta.

Nu ska jag förklara hur det här kan uppstå just genom inflammation. Bindväven är nämligen en del i vår sårläkningsprocess. När vi levde på savannen hade vi från början inte tillgång till doktor, nål och tråd om vi skadade oss. Kroppens läkningsprocess sker i första hand genom inflammation, ja inflammation är bra, just när den är akut, för den sätter igång allt kroppen behöver för att läka.

Vid en skada

Låt säga att vi skär oss, det som händer då är att vi får en inflammation och inflammationen gör att fibroblaster (de celler som vanligtvis bygger bindväv) förvandlas till myofibroblaster, dessa sprayar ut mängder med bindvävsfibrer i det skadade området. Sedan aktiveras ett muskel actin protein som drar samman det här nätet av bindväv som sprayats ut. Och hokus pokus så börjar sårändarna dras ihop. (Som spindelmannen när han försöker dra ihop den där färjan som delades itu… om du sett den filmen…)

Kort och gott så här: skada- ger inflammation- ger mer spindelnät- som sedan dras ihop. Utan nål och tråd. Smart va, ja iaf om det gäller ett sår!

Vad händer vid överansträngning?

Jo samma sak händer när en muskel blir överansträngd, kanske gör den någon annan muskels jobb, kanske repeterar vi samma rörelse för länge. Om vi då inte ändrar vårt rörelsemönster, hittar de muskler som borde göra sitt jobb men inte gör det och aktiverar dem eller ändrar sittposition, byter arbetsuppgift… Då kan den överarbetade muskeln bli inflammerad.

Vad vi ofta gör då är att vi tar antiinflammatoriskt ett tag och sedan går vi tillbaka till samma rörelsemönster eller arbetsuppgift igen… utan att förändra rörelsemönstret, efter några månader, eller år, har vi skaffat oss så mycket bindväv av alla ”akuta spindelmannen sprayningar” att bindväven blir fibrotisk i det området. Dvs i värsta fall förkalkad. Det gör att vi får begränsad rörlighet, sämre cirkulation och blodtillförsel. Det kan även klämma nerver i området och bli otroligt smärtsamt.

What to doooo?

  1. Försök luska ut vilka muskler som överanstränger sig men framförallt vilka som INTE jobbar och försök aktivera de som stöd.
  2. Ta hand om bindväven och håll den mjuk och smidig med, rörelse, stretch, pressur eller varför inte prova sugkoppar?
  3. Jobba alltid allsidigt med kroppen, har vänster sida jobbat, låt den vila och aktivera höger, samma sak för framsida och baksida av kroppen. Oavsett om det är på jobbet eller i träning. Sträva alltid efter balans.

Var nyfiken, och happy bodynauting!